فهرست مطالب

تحقیقات اقتصادی - پیاپی 68 (بهار 1384)

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 68 (بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/01/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • احمد جعفری صمیمی، علیرضا عرفانی صفحه 1
    اگر با دقت به آنچه که اخیرا در زمینه ارزیابی سیاست های اقتصاد کلان در حال انجام است توجه شود شیوه کاملا متمایز و مشخصی ملاحظه می شود که جان تیلور آنرا«اقتصاد کلان دستوری جدید» نامیده است. این روش جدید، که ایده هایی را تقریبا از اغلب مکاتب اقتصادی مطرح در اقتصاد کلان برای ارزیابی های سیاستی به کار می گیرد را نمی توان به مکتب خاصی مربوط دانست. الگوها و مفاهیمی که چارچوب کلی اقتصاد کلان دستوری جدید را تشکیل می دهند، ازجمله فعالترین، محرک ترین زمینه های اقتصاد کلان در عصر جدید هستند که تا قبل از دهه 1970 حتی در فرهنگ لغات اقتصاد کلان نیز وجود نداشته اند. برای مثال می توان به مواردی از قبیل از: 1) الگوهای سیاستی. 2) قواعد سیاستی. 3) مبادله های سیاستی اشاره نمود که در این مقاله اقتصاد کلان دستوری جدید با تاکید بر موارد فوق مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلان دستوری جدید، الگوهای سیاستی، قواعد سیاستی، مبادله های سیاستی، مکاتب
  • حمید ابریشمی، رضامحسنی صفحه 19
    از آنجایی که قسمت اعظم صادرات غیرنفتی کشورمان را محصولات کشاورزی و سنتی تشکیل می دهد و از طرف دیگر کوچک بودن و وابسته بودن اقتصاد ایران به درآمدهای صادراتی سبب می گردد در صورت مواجه شدن با شوک های غیرقابل انتظار، زودگذر، رقابت پذیری صنایع صادراتی کاهش یابد. برهمین اساس در این مقاله با پیروی از مدل فدر (1982) به بررسی اثر بی ثباتی درآمد صادراتی بر رشد کشاورزی در طی دوره زمانی 80- 1350 پرداخته شده است. تمایز عمده این مقاله را با سایر مطالعات را می توان در سه بعد ذکر کرد. اولا اغلب مطالعات به بررسی تاثیر رابطه بی ثباتی صادراتی بر رشد اقتصادی به صورت جمعی پرداخته اند ولی به لحاظ این که مدلسازی برروی متغیرهای جمعی می تواند به تورش جمعی سازی منجر شود و روابط صحیح شناسایی نشود، مطالعه حاضر این موضع را به صورت بخشی مورد مطالعه قرار داده است. ثانیا تقریبا در تمامی مطالعات قبلی چنین رابطه ای بر اساس داده های مقطعی صورت پذیرفته است. مشکل کار با این نوع از داده ها آن است که تنها یک تخمین متوسط از اثرات را میسر ساخته وهیج اطلاع بیشتری درباره کشور تحت بررسی ارائه نمی دهد به همین دلیل در این مقاله از داده های سری زمانی استفاده شده است. ثالثا برای اجتناب از رگرسیون ساختگی از رویکرد نوین اقتصادسنجی سری زمانی، هم انباشتگی جوهانسن (1988) استفاده شده است. نتایج حاکی از وجود یک رابطه بلندمدت منحصربه فرد میان متغیرهای الگوسازی شده است. به لحاظ این که در بلندمدت رشد تولید به عواملی نظیر جمعیت و بهبود تکنولوژی و نظایر بستگی دارد، اثر بی ثباتی صادراتی بر ارزش افزوده کشاورزی برون زا فرض شده و تنها درکوتاه مدت موثر خواهد بود که این اثر در این مقاله مثبت ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: بی ثباتی صادراتی، رشدکشاورزی، هم انباشتگی، مدل تصحیح خطا، تورش جمعی سازی
  • حسین صادقی، وحید شقاقی شهری، حسین اصغر پور صفحه 63
    وقوع جرم، به عنوان یک پدیده نامطلوب اجتماعی، علل اقتصادی و اجتماعی متعددی داشته و با توجه به اهمیت موضوع جرم در کشورهای مختلف، درسال های اخیر مطالعات گسترده ای برای شناسایی و تبیین علل وقوع آن انجام شده است. باید اذعان داشت که عوامل اقتصادی، عامل اساسی برای تمام ساختارهای اجتماعی بوده و تاثیرات قابل توجهی بر روی فعالیت های فردی از جمله وقوع جرم دارد. این مقوله در سال های اخیر در کشور مورد توجه قرار گرفته و تحقیق حاضر کوششی در این راستا است. در این مقاله سعی شده الست تا در قالب یک الگوی اقتصادسنجی، با استفاده از داده های ترکیبی مقطعی- سری زمانی (پانل دیتا) عوامل اقتصادی جرم (قتل و سرقت) در 26 استان کشور طی دوره ای 5 ساله (80-1376) مورد بررسی قرار بگیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دوره مورد بررسی، متغیرهای نرخ بیکاری، نابرابری درآمدی و صنعتی شدن از جمله متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر سرقت در کشور بوده است، به طوری که افزایش نرخ بیکاری و نابرابری درآمدی موجب افزایش نرخ سرقت در ایران شده است. این در حالی است که افزایش نرخ صنعتی شدن، نرخ سرقت را در کشور کاهش داده است. همچنین نتایج بررسی علل اقتصادی ارتکاب قتل در ایران بر این دلالت دارد که متغیرهای نرخ بیکاری، فقرنسبی و نابرابری درآمدی از جمله عوامل تعیین کننده ارتکاب قتل در الران بوده و با آن رابطه مستقیم داشته است. مطابق نتایج تحقیق، توسعه صنعتی، توزیع عادلانه درآمد، کاهش نرخ بیکاری و فقر نسبی توصیه های سیاستی مناسبی برای کاهش جرم در کشور محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اقتصاد جرم، سرقت، قتل، فقر، بیکاری، نابرابری درآمدی، صنعتی شدن
  • قهرمان عبدلی صفحه 91
    تحقیقات اقتصاددانان نشان می دهد- بدون پیش داوری درباره آثار هزینه ای اطلاعات نامتقارن در بخش خدمات پزشکی به بیماران- علی رغم افزایش شدید نسبت تعداد پزشکان به جمعیت در بسیاری از کشورها مخارج درمان بیماران و به تبع آن دریافتی پزشکان افزایش یافته است زیرا بر طبق عقیده آنها انتظار این است که با افزایش عرضه (با فرض ثابت، بی کشش بودن تقاضا) مخارج کاهش پیدا کند و این افزایش مخارج را ناشی از القای تقاضا توسط عرضه کننده می دانند. رویکردهای علمی و نظری متفاوتی پیرامون منشاء القای تقاضا مطرح است. در این مقاله هدف بررسی و تبیین منشاء القای تقاضا با رویکرد نظریه بازی های علامت دهی بدون هزینه و اطلاعات نامتقارن است. بر این اساس نشان داده شده است که اگر بیماران اطلاعات کمتری نسبت به پزشکان، پیرامون آثار یکسان چند روش درمان برای یک حالت بیماری دارا باشند، به طوری که حداقلی یکی از روش ها گرانتر باشد و از طرفی دیگر هر روش درمان تنها یک حالت بیماری را معالجه کامل کند. در این صورت پزشک با علامت های بدون هزینه به بیمار القاء می کند که در حالتی قراردارد که باید با درمان گران معالجه گردد. در صورتی که اگر پزشک اطلاعات صحیح را به بیمار بدهد او درمان ارزان را انتخاب می کند. این القای تقاضای ناشی از اطلاعات نامتقارن تفسیری بر علت افزایش مخارج مصرف کننده ها می باشد. در این مقاله نشان داده شده است که در تعادل نش اگر به بیمار اطلاعات داده شود او توان محدود کردن القای تقاضا را داراست.
    کلیدواژگان: تعادل نش، القای تقاضا توسط عرضه کننده (SID)، عدم تقارن اطلاعات، انتقال استراتژیک اطلاعات، پیامد انتظاری، بازی علامت دهی در فرم بسط یافته، تعادل یک کاسه و مختلط، انتقال بدون هزینه اطلاعات
  • حسین عباسی نژاد، افسانه شفیعی صفحه 115
    مساله خنثایی پول سالیان سال موضوع مورد بحث بسیاری از مطالعات انجام گرفته در اقتصادهای گوناگون بوده است و با آن که در هنگامه حاضر یافته های فراوانی مبنی بر نحوه اثرگذاری سیاست های پولی در بخش حقیقی به دست آمده است، باز درک روشنی راجع به تاثیرات نهایی این متغیر وجود ندارد. بررسی حاضر با استفاده از داده های مربوط به دوره زمانی 1 28 1-338 1، از تکنیک های متفاوتی همچون روش TS، الگوهای سری زمانی خود رگرسیو با وقفه های توزیعی (ARDL) و روش همگرایی فصلی یوهانسن و آزمون هگی برای بررسی رابطه بین متغیر تولید حقیقی، نرخ ارز، شاخص قیمت مصرف کننده و حجم پول (که به دو بخش درونی و بیرونی خود تقسیم گردیده است) استفاده می کند. نتایج حاکی از آن است که هر دو متغیر پول درونی، بیرونی برخوردار از دو اثر بسیار ناچیز غیرصفر، اما قرینه بر سطح تولید در اقتصاد هستند، در بلندمدت تنها قادر به توجیه به ترتیب 25/0 و 33/0 درصد از نوساناتند. این مساله در حالی است که نرخ ارز قادر به توجیه حدودا 16 درصد از تغییرات صورت گرفته در سطح تولید اقتصاد می باشد. تحلیل های انجام گرفته با استفاده از الگوی خودرگرسیو با وقفه توزیع شده نیز نشان داد که کشش تولید ناخالص داخلی حقیقی اقتصاد ایران نسبت به دو جزء پول بیرونی و درونی آن طی بلندمدت برابر با به ترتیب 395/0- و 403/0 است. به عبارت دیگر تاثیرات وارده از سوی پول درونی و بیرونی بر سطح تولید حقیقی تقریبا برابر با یکدیگر، اما در دو جهت عکس یکدیگر عمل می نمایند. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون همگرایی فصلی و تکنیک هگی نیز حاکی از عدم وجود رابطه همگرایی میان پول درونی و بیرونی با تولید ناخالص داخلی حقیقی و وجود رابطه بلندمدت میان این دو متغیر با شاخص قیمت ها الست. به این ترتیب فرضیه خنثایی پول در اقتصاد ایران تائید می شود و در عین حال مشخص می شود که متغیر مهمی که قادر است تولید را طی بلندمدت تحت تاثیر قرار دهد، نرخ ارز است. آزمون های فو ق به خوبی نشان داد که مقامات پولی می توانند با هدف تورم زدایی از سیاست های پولی بهره بگیرند، چرا که سطح تولید اقتصاد تاثیر قابل توجهی از تغییرات حجم پول نمی پذیرد.
    کلیدواژگان: خنثایی پول، تولید، تورم، پول درونی، پول بیرونی، روش همجمعی، آزمون هگی
  • اسماعیل رمضانپور صفحه 155
    روند فزاینده وابستگی اقتصادی متقابل کشورهای جهان، به واسطه رشد تجارت فرامرزی، نقل و انتقال بین المللی سرمایه و تحولات اساسی فناوری، که به جهانی شدن اقتصاد شهرت یافته، مهمترین پدیده دهه اخیر بوده است. این پدیده در کنار فرصت های عظیمی که خلق کرده، نگرانی های زیادی را از جمله در زمینه اشتغال موجب شده است. دراین مقاله رابطه بین جهانی شدن اقتصاد وسطح اشتغال (نرخ بیکاری) در هیجده کشور برای دوره زمانی 2000- 1980 از طریق ابزار ضریب همبستگی و آمارهtمطالعه و بررسی شده است. برای اندازه گیری کمی جهانی شدن اقتصاد از سه شاخص نسبت صادرات به GDP، سهم مصنوعات از صادرات و نسبتا FDI به GDP استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق، درمطالعه انفرادی کشورها، ضریب همبستگی در برخی کشورها دارای علامت منفی (عمدتآ کشورهای آسیای شرقی) و در برخی کشورها دارای علامت مثبت (عمدتآ کشورهای آمریکای لاتین) بوده است. در مطالعه همزمان کشورها، از طریق میانگین سری زمانی شاخص های جهانی شدن اقتصاد و نرخ بیکاری، علامت ضریب همبستگی در هر سه مورد منفی و برای شاخص سهم مصنوعات از صادرات معنی دار بوده است. همچنین همبستگی بین نرخ بیکاری، سرعت جهانی شدن اقتصاد، در چارچوب شاخص مرکب تعریف شده، مطابق انتظارات و در سطح معنی داری بوده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، نسبت تجارت (صادرات) بهGDP، نسبت FDI بهGDP، نرخ بیکاری، همبستگی، سهم مصنوعات از صادرات
  • ابراهیم حیدری، حسین صادقی صفحه 179
    در این تحقیق کارایی مصرف نهایی انرژی در صنایع بزرگ ایران با استفاده از یک تابع تقاضای تعدیل جزیی برآورد و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. ضرایب مدل شامل نرخ تعدیل پویا، کشش های قیمتی مستقیم و غیرمستقیم کشش های درآمدی و ضریب سرمایه بری بوده که به تفکیک حامل های سه گانه انرژی شامل: برق، گاز طبیعی و فرآورده های نفتی با استفاده از آمار ترکیبی دوره (378 1-358 1) برآورد گردیده اند. مدل برای دو گروه صنعتی (صنایع با انرژی بری بالا وانرژی بری پایین) و کل صنعت به طور جداگانه برآورد شده است. نتایج نشان می دهند که ضریب برآورد شده نرخ تعدیل پویا یا نرخ تصحیح خطا در تقاضای نهایی فرآورده های نفتی دارای بیشترین مقدار ودر مورد برق کمترین مقدار را داشته است. هر سه حامل در غالب موارد دارای کشش قیمتی پایین بوده اند. ضریب سرمایه بری در دو حالت برق و فرآورده های نفتی بر روی کارایی اثر مثبت داشته در حالی که بر کارایی مصرف گاز طبیعی اثر عکس را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، مصرف نهایی انرژی، تابع تقاضای تعدیل جزیی، نرخ تعدیل پویا، شدت انرژی
  • حسین باستان زاد، فرهاد نیلی صفحه 201
    روند قیمت های نسبی حامل های انرژی به ازای شاخص بهای عوامل تولید در اقتصاد ایران با بسیاری از کشورهای صنعتی و حتی صادرکننده انرژی همسویی ندارد. این روند ناشی از اعمال قیمت های حمایتی دولت در بازار حامل های انرژی بوده که سبب جانشینی حامل های انرژی به جای سایر نهاده های اولیه تولید (کار و سرمایه) گردیده است. اعمال قیمت های حمایتی که با پرداخت یارانه برای حامل های انرژی هرچند با هدف تقویت روند رشد اقتصادی، افزایش اشتغال وکنترل سطح عمومی قیمت ها بوده است، اما تحقق اهداف مذکور بر این اساس توسط آزمون های مختلف آماری و مشاهدات تجربی برای اقتصاد ایران تائید نگردید. لذا به منظور تبیین هدف سیاستگزار از تداوم اجرای سیاست حمایتی قیمت برای حامل های انرژی فرضیه انطباق روند یارانه حامل های انرژی با ادوا ر سیاسی چرخه های تجاری اقتصاد ایران مطرح گردید، که با اتکای به مشاهدات تجربی و آزمون های آماری فرضیه مذکور تائید گردید.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، یارانه انرژی، قیمت های انرژی، ادوار سیاسی چرخه های تجاری
  • پرویز محمدزاده صفحه 227
    فرم تبعی مدل های سیستمی تخصیصی مصرف کننده باید با ویژگی های نظری نظریه تقاضای مصرف کننده سازگار باشد و بتواند در عمل رفتا ر مصرف کننده را تبیین و واقعیت های آماری را توضیح دهد. در این مقاله ابتدا برخی از ویژ گی های مهم نظریه تقاضای مصرف کننده بررسی شده است. سپس 4 رهیافت اساسی که به تبیین سیستمی رفتار مصرف کننده می پردازد، مورد مطالعه قرار گرفته و مدل ترکیبی (دورگه) CBS و NBR معرفی شده الست. در بخش بعدی مطالعه تجربی با استفاده از مخارج مصرفی سالانه خانوارهای شهری ایران طی دوره 1350-1380 انجام یافته است. نتایج نشان می دهد مدل CBS با خواص نظری سیستم تقاضا سازگارتر است.
    کلیدواژگان: سیستم های تقاضا، سیستم تقاضایCBS، سیستم تقاضای AIDS، اقتصاد ایران، مخارج مصرفی
  • سید ابراهیم حسینی نسب، حسن باقری صفحه 257
    هدف از مقاله حاضر بازنگری عملکرد اقتصاد ایران از سال 1350 تا 1377 و اندازه گیری اهمیت نسبی منابع ارزی، پس اندازهای داخلی و منابع بخش دولتی در رشد اقتصادی ایران است که به وسیله یک مدل ساده سه شکافه پیگری شده است نتایج حاصله نشان می دهد که ارتباط مثبت، قوی و معنی داری مابین سرمایه گذاری و نرخ استفاده از ظرفیت وجود دارد. الگو سپس برای دوره 1378 تا 1383 تحت دو سناریو یا دو مسیر رشد gdp، 5/5% و 6% شبیه سازی شده است. نتایج نشان می دهد که با توجه به ساختار دولتی اقتصاد ایران محدودیت منابع مالی دولت یا پس اندازهای بخش دولتی تا پایان برنامه سوم رشد اقتصادی را محدود می کنند. در عین حال بایستی توجه داشت که درآمد دولت شدیدا به درآمد حاصله از فروش نفت متکی است همچنین از دیگر نتایج که می توان اخذ کرد اینست که سرمایه گذاری مورد نیاز برای رشد یک درصد نرخ استفاده از ظرفیت در سناریوی اول 7/3% gdp و در سناریوی دوم 7/2% gdp است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، الگوهای سه شکافه، پس اندازهای دولتی، شکاف ارزی، شکاف مالی
  • سید منصور خلیلی عراقی، علی سوری صفحه 283
    این مقاله به بررسی تاثیر عوامل طرف تقاضا بر تغییرات اشتغال طی دوره 75- 1365 می پردازد. قسمت تقاضای اقتصاد را می توان برحسب چند عامل تجزیه نمود که عبارتند از تغییرات تقاضای نهایی داخلی، تغییرات تقاضای واسطه ای یا تقاضای بخش های تولیدی برای محصولات واسطه ای که بیانگر تغییرات تکنولوژی تولید می باشد، تغییرات تقاضای خارجی (گسترش صادرات) و تغییر در ترکیب تقاضا (جانشینی واردات). علاوه بر اینها تغییرات بهره وری نیز می تواند نقش درخور توجهی بر اشتغال داشته باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که طی دوره 73-1365 رشد اشتغال در کشور حدود01/3 درصد در سال بوده که اثر گسترش بازار داخلی برای محصولات نهایی 5/1 درصد، اثر گسترش صادرات 18/0 درصد، اثر جانشینی واردات 47/1 درصد و اثر تغییر تکنولوژی 53/0 درصد بوده است. همچنین تاثیر بهره وری بر رشد اشتغال حدود 68/0- درصد بوده است.
    کلیدواژگان: جدول داده، ستاده، اشتغال، بهره وری، جایگرینی وارد ات، گسترش صاد رات
  • علی طیب نیا، علیرضا رفیعی، محسن یزدان پناه صفحه 305
    چندی است که طرح و اجرای مالیات بر ارزش افزوده در حوزه مسائل مالیه عمومی ایران مورد بحث و مناقشه قرار گرفته است. از دغدغه هایی که همواره به هنگام اجرای VAT وجود داشته تاثیر این نوع مالیات بر نابرابری است. این مقاله در نظر دارد بر مبنای روش تحلیلی اتخاذ شده برآوردی احتمالی از آثار اجرای VAT بر نابرابری در ایران، در قالب چارچوب پنج گزینه پیشنهادی ارائه دهد. در الگوی به کار برده شده با استفاده از جدول داده و ستانده معلوم می نماییم که در هر کدام از گزینه ها، چه سهمی از قیمت کالاها و خدمات معرفی شده در جدول داده ستانده را مالیات های غیرمستقیم جاری یا VAT تشکیل می دهد. سپس با استفاده از طبقه بندی ISIC نتایج حاصله با اقلام مصرفی خانوار تطبیق داده شده و با تخمین منحنی های انگل برای هر کدام از اقلام مصرفی در بودجه خانوارها، اندازه هزینه ای را که دهک های مختلف خانوار بابت اجرای VAT می پردازند، محاسبه می کنیم. نتایج به دلست آمده در قالب دو دسته از شاخص های عدالت توزیعی و عدالت نظام مالیاتی، حاکی از آن است که وضع این مالیات در گزینه های مختلف دارای اثر تنازلی است. لیکن با توجه به مقدار اهمیت این تاثیر می توان به این استنتاج دست یافت که متغیر نابرابری در ایران تاثیرپذیری معنی داری از اجرای این مالیات در آینده نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، نابرابری، توزیع درآمد، عدالت نظام مالیاتی
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Alireza Erfani Page 1
    If one carefully looks at the recent evaluations in macroeconomic policy then he or she will find a very distinguishable method which John Taylor has called it "New Normative Macroeconomics". The purpose of this paper is to introduce and analyse this new method. The method uses different ideas from most schools of economic thought but can not be regarded as a special school as such. Models and concepts used in the main framework of the so-called new normative macroeconomics in recent years considered to be one of the most active and incentive creating which could not be seen before 1970s even in the economics Dictionaries. For example problems such as 1) policy models; 2) policy rules; 3) policy trade-off which can be regarded as the important ingredients of new normative macroeconomics will be emphasised in the present paper.
    Keywords: : New Normative Macroeconomics, Policy Models, Policy Rules, Policy Trade, Off, Schools
  • Hamid Abrishami, Reza Mohseni Page 19
    International trade theory argues that developing countries benefit from specializing in primary commodities because of the existence of comparative advantages and the utilization of the countries relative abundant factors. But at the same time, international specialization implies high commodity dependence, which is critisized by som development economists. They stipulate that international specialization as commodity exporters implies a high economic dependence on volatile export earnings due to unpredictability and high instability of commodity prices. The high variability of export earnings undermines macroeconomic stability by crating national income instability.This article analyzes the relationship between non-oil export earnings instability and agricultural growth in Iran.Awareness of instability can help reduce macroeconomic shocks and its impact on other economic sectors. This study applies the Feder (1982) growth model and the Johansen (1988) co-integration system approach to analyze the effects of export earnings instability. The result shows that export earnings instability did not affect gross domestic product (GDP) in the long run, while it had an impact in the short run.
    Keywords: Export Earning Instability, Agricultural Growth, Co, Integration System, Vector error Correction Model
  • Hossein Sadegi, Vahid Shaghaghi, Hossein Asghar Pour Page 63
    It has been attempted by using an econometric pattern and integrated data, like cross-section and time-series (panel data), and attempted to examine the economic factors of crimes (homicide and larceny) within 26 provinces of the country for a five years period (1996-2001). The research findings reveal that variables like unemployment rate, income inequality and industrialization are among the most important and with great impact on larceny across the country in this period. At the same time it is argued that increase in industrialization rate has decreased the rate of larceny. According to the findings, Industrial development, fair distribution of income, decreasing unemployment rate and relative poverty are among the most important policy implications in reducing the rate of crime throughout the country.
    Keywords: Economics of Crime, Larceny, Homicide, Poverty, Unemployment, Income Inequality, Industrialization
  • Gh. Abdoli Page 91
    The economists found that the number of physicians per capita correlated positively with the payments they received, and they pointed out that this positive correlation contradicted the results shown by the competitive market, because the number of physicians per capita can be thought of as the degree of competition within the physician Market. They named this fact supplier Induced Demand (SID). In this Paper I am going to show the intuition underlying the SID in the context of Asymmetry Information and Cheap talk signaling game. I show that in this context the SID is only relevant for treatment decision involving an expensive treatment that is equally effective in curing several states, but efficient in curing only some of these state.
    Keywords: Nash Equilibrium, SID Asymmetry Information, Cheap Talk, Expected Payoff, Signaling Game, Extensive Form Game, Pooling, Hybrid Equilibrium
  • Hossein Abbasi Nejad, Afsaneh Shafiee Page 115
    Money neutrality has been the focus of numerous studies in recent decades. There are a great deal of findings about the way monetary policies impress real sectors, though there is not a clear undrestanding about the final effects of this variable. this study is devoted to examine the long run relationship between real GDP, money outside and inside money), consumer price index, and exchange rate (within the period of 1959-2002), using econometric methods such as TS (Two Stage), Engle Granger, Autoregressive Distributed Lag (ARDL), Johanson-Joselios co-integration and HEGY tests. The results show that both inside and outside money have approximately the same but mirror-like effect on real production. They are also able to explain 0.25 and 0.33 percent of GDP Variations, respectively. However exchange rate's role in this regard is about 16 percent. This analysis has doe by using ARDL method shows that the elasticity of GDP to changes in inside and outside money is 0.403 and -0.395 respectively. In other words the impact of these two variables on GDP is the same but mirror-like. Finally the results of Seasonal co-integration and HEGY test defines no co-integration among inside money, outside money and GDP but a non spurious relation among inside money, outside money and CPI. Thus the hypothesis of money neutrally is accepted in Iran's economy, and also it becames clear that the exchange rate is one of those important variables affecting production in the long run. What can be recommended here is that monetary authorities can apply monetary policies for deflator goals, as production level is not affected by changes in money supply.
    Keywords: Production, Neutrality of Money, Inflation, Outside Money, Co, Integration, HEGY Test
  • Esmaeel Ramazanpoor Page 155
    The globalization, creating numerous opportunities, has caused some important concerns, in particular, for employment and inequality. In this paper, the relation of globalization and employment, for eighteen countries in 1980-2000, has been analyzed by coefficient of correlation and t- test. The ratios of trade to GDP, and FDI to GDP, and the share of manufactures in exports measure the global economic integration- or globalization. On the bases of the correlation analysis for each country, the coefficient sign has been different. In simultaneous study, the coefficient sign of correlation has been negative in all cases and significant for the share of manufactures in exports. Also, the correlation between unemployment rate and the pace of globalization has been as expected and significant.The empirical analysis indicates that active participation in world economy -global economic integration,, can effectively reduce unemployment rate provided that entry of FDI accelerates the share of manufactures in exports. And this certainly requires macroeconomic stability and the improvement of productivity.
    Keywords: Globalization (the growing integration of the world economy), Ratio of Trade (Exports) to GDP, Ratio of FDI to GDP, Share of Manufacture in Exports, Unemployment Rate
  • Ebrahim Heidari, Hossein Sadeghi Page 179
    Using a partial demand adjustment function, the present study seeks to analyze and estimate the end-use energy efficiency in major Iranian industries. Coefficients of the model include dynamic adjustment rate, direct and indirect price elasticity, income elasticity, and capital intensive coefficient which have been estimated separately for the three energy carriers of electricity, natural gas, and oil derivatives through using panel data of 1979-1999. The model has been estimated for both high energy intensive and low energy intensive groups, as well as industries in general. Findings of the study show that the estimated coefficient of dynamic adjustment rate or error correction coefficient in the end use of oil derivatives was at its highest and in electricity was at its lowest. All the three energy carriers had almost always low price elasticity. Capital intensive coefficient had positive impact on efficiency whereas it showed a negative impact on the use of natural gas.
    Keywords: Energy efficiency, End Use Energy, Partial Adjustment Model, Dynamic Adjustment Rate, Energy Intensity
  • Hossein Bastanzad, Farhad Nili Page 201
    Price ratio of energy carriers on factor costs of production in Iran's economy shows a trend, which is not consistent with those of industrial economies and even some energy exporting economies. The mismatch, initiated from heavy subsidizing energy carriers by the government, has caused substitution of energy carriers in place of other inputs, i.e. labour and capital. Although the policy maker has announced boosting economic growth, raising employment and keeping cost of living low, as the goals of the ceiling price policy, the investigations carried out in this paper illustrate that the policy has not met its publicly announced goals. To identify the policy goals of subsidizing energy carriers we conjecture, along the line of political business cycles theory, that the policy maker has subsidized energy carriers to attract votes of voters. Comparing the trend of energy subsidies with the timing of election periods reveals that political cycles can partially explain the trend of energy subsidy in Iran's economy.
    Keywords: Energy Intensity, Energy Subsidy, Energy Prices, Political Business Cycles
  • Parviz Mohammadzadeh Page 227
    The functional form of the consumer allocation models should be to satisfy theoretical properties derived from the theory consumer demand and it must be able to explain the behavior of the consumer and the realized facts by the real data. At the first part of this paper, we have explained some of the theoretical characteristics of the consumer demand theory, then 4 different systems approach that explain the behavior of the consumer have been studied and hybrid model of CBS and NBR has been introduced. At the second part of this paper, an empirical study has taken place by using consumption expenditure data of the urban households in Iran during the period 1971-2001. The result shows that CBS model is more consistent than other models with theoretical properties of the demand.
    Keywords: Demand Systems, AIDS System, CBS System, Iran, Consumption Expenditure
  • Ebrahim Hosseini Nasab, Hasan Bagheri Page 257
    A three Gap Model was developed and estimated using time series data for the 1971-1989 period. Estimates showed a positive and significant impact of investment on of the capacity utilization rate of the Iranian economy. The model was simulated over the period of 1999-2004, taking the Third Development Plan's objectives as the target GDP growth rates, which were %5. 5 and %6 per annum in their respective order. The fiscal constraint seems to be binding GDP growth until the end of the Third Development Plan, which is not unexpected when we consider the heavy government involvement in the economy during the period from which the data were drawn. Furthermore due to heavy dependence of government revenues on oil exports, there is a possibility of some overlap between foreign exchange and fiscal constraints in the case of Iran. The findings also indicate that investment would need to grow by %7. 3 and %7. 2 of GDP in the two scenarios respectively in order to achieve a capacity utilization rate growth of %1 per annum.
    Keywords: Economic Growth, Three Gap Model, Government Saving, Exchange Rate Gap, Fiscal Gap
  • Khalili Araghi, Ali Souri Page 283
    This Paper Studies the impact of the factors on the demand side on employment changes during 1986-1996. The demand side of the economy can be analyzed on the basis of: the changes of the final domestic demands, intermediate demand changes or the demand of the manufacturing sector for the intermediary products which indicates the technological changes of the production, changes of the foreign demands (export expansion) and change in the combination of demands (imports substitution). In addition, the productivity changes can also have a considerable role on employment. The result of this study shows that in the time period of 1986-1994, the average growth rate of employment has been 3. 01% per year in which the impact of the domestic market for the final products was 1. 5%, the impact of the export expansion was 0. 18%, the impact of the import substitution was 1. 47% and the impact of the technological changes was 0. 53%. Also the impact of the productivity on the employment growth was about 0. 68%
    Keywords: Input, Output, Employment, Productivity, Imports Substitutions, Export Expansion
  • Ali Tayebnia, Alireza Rafiei, Mohsen Yazdanpanah Page 305
    It is quite sometime now that the design and implementation of a VAT has turned into a debate in the pubic finance in Iran. But, as it has always been, the impact of a VAT on inequality is a major concern in making a decision for its implementation. This paper, using the analytical method, intends to make an estimate of the possible impact of a VAT on inequality in Iran on the basis of the five suggested possible scenarios. Using the selected model and national input-output table, it tries to calculate the share of present indirect taxes or future VAT in the prices of the goods and services in each scenario. The results are then compared with household consumption, using the ISIC classifications. By estimating the Engle Curve for each consumed item in the household budget, the cost of the VAT implementation for each ten brackets of the of the household is then calculated. Putting the resulting figures in two groups of distributional and tax system equity indicators, reveals the regressively of the tax in all five scenarios. However, measuring the importance of the impact it could be safely concluded that the inequality variable in Iran would not be significantly affected by the implementation of a VAT.
    Keywords: Value Added Tax, Inequality, Income Distribution, Equity of Tax System